Home » Uitgelicht » Het uiterlijk en geluid van "Bosch" (artikel 3 van 3)

Het uiterlijk en geluid van "Bosch" (artikel 3 van 3)


Waarschuw me

Een foto achter de schermen van de Bosch crew, met auteur Michael Connelly tweede-van-links op de voorgrond en producer-schrijver Tom Bernardo rechts van Connelly. Uitvoerende producent Pieter Jan Brugge (met hoed) staat vlak achter Connolly op de achtergrond.

De eerste twee artikelen in deze serie waren gericht op de bijdragen van de regisseurs en cinematografen die Amazon Prime Video's geven Bosch televisieseries zijn kenmerkende donkere, stenige uiterlijk. (De serie is gebaseerd op de detectiveromans van Michael Connelly, die ook een uitvoerend producer is van de show.) In deze laatste editie spreek ik met de artiesten die de show zijn unieke geluid geven, te beginnen met de serie ' muziekcomponist Jesse Voccia.

De muziek van Bosch moet de donkere, emotioneel geladen atmosfeer weerspiegelen van de verhalen die de serie vertelt. Gelukkig was Voccia, die eerder aan 60-speelfilms had gewerkt, die uitdaging aan. Hij vertelde me hoe hij zich aansloot bij het creatieve team van de serie. "Toen ik bij de piloot kwam, hadden we een beetje te kraken," legde hij uit. "We hadden ongeveer zes dagen om de stijl van de muziek te ontwerpen en vervolgens de hele aflevering te scoren. Showrunner Eric Overmyer en producer Pieter Jan Brugge kwamen naar mijn studio en we hadden die klassieke discussies over wat de Bosch muzikale sfeer zou moeten aanvoelen. We spraken in termen van andere films, muziek en boeken, we spraken over verschillende wijken in LA en hoe ze in de loop van de tijd in films en tv-shows werden geportretteerd. Vanaf de eerste ontmoeting was het duidelijk dat ze geen traditionele melodische thema-achtige score wilden. Zij wilden Bosch om een ​​meer ambient of impressionistisch type muzikaal weefsel te hebben. De muziek zou verbonden zijn met de interne worstelingen en mentale processen in plaats van de zichtbare fysieke activiteit op het scherm.

'Ik ging een paar dagen weg en kwam met het grootste deel van de score van de eerste aflevering. Gelukkig voor mij, vonden ze het geweldig. Het proces was gemakkelijk omdat ze wisten wat ze wilden en we namen de tijd om er echt over te praten. Ik was toen in staat om de juiste aanpak voor de show te vinden. Na verschillende seizoenen hebben we een groot vermogen ontwikkeld om over de muziek te communiceren. De personages van de serie zijn gegroeid en hebben veel meegemaakt. We hebben nu zoveel ervaringen en avonturen om uit te putten als een startpunt om muziek te bespreken. "

Op de vraag wat Bosch onderscheidt van andere projecten waar hij aan heeft gewerkt, antwoordt Voccia: "Het eerste dat eruit springt, is de 'verstandige toepassing van een onderstrepingsteken'. Elk seizoen van Bosch lijkt veel op een boek met hoofdstukken, in plaats van een reeks afleveringen. In veel opzichten is het als een 10-urenfilm. Hierdoor kunnen we doorgaan met het vertellen van verhalen in een relatief hoge verhouding van 'detail' tot 'tempo van de voortgang'.

"Binnen ons episodisch kader, maakt dit tijd vrij om zich te concentreren op verschillende aspecten van de personages en relaties. Het stelt ons ook in staat om veel van de conventionele en verplichte 'homicide detective genre' muziekmomenten te omzeilen en iets te creëren wat ik de 'Bosch Burn' noem. De brandwond ontstaat wanneer het verhaal zonder onderbreking vloeit en spanningen worden opgebouwd en opgebouwd en plotseling is er een verhoogd realisme en bewustzijn van de omstandigheid en het gevoel van locatie. Vaak als muziek aan de vergelijking wordt toegevoegd, heeft het de neiging om deze opgebouwde spanning los te laten en de storytelling-modus van proza ​​naar poëzie te verplaatsen. Een van mijn grootste uitdagingen in de show is hoe je muzikaal mee kunt doen met het drama, die extra emotionele dimensie of verhalende functie kunt bieden, uitstappen en toch het branden kunt behouden. Bosch omdat een show een eigenzinnige manier heeft om verder te slijpen en de inzet te verdubbelen. Door muziek te gebruiken in doordachte doelgerichte toepassingen, in plaats van die gevestigde conventionele manieren, zijn we in staat om iets nieuws aan het genre te brengen. Er wordt veel nagedacht over waar de muziek begint en stopt Bosch. '

Ik heb Voccia genoemd dat, terwijl hij naar zijn muziek luisterde Bosch, Ik heb gedeelten gehoord die doen denken aan Bernard Herrmann en andere passages die me aan John Barry deden denken, vooral in het gebruik van snaren. Ik vroeg of deze twee iconische filmcomponisten invloed hadden op zijn werk. "Absoluut!" Antwoordde Voccia. "De scores van Bernard Herrmann voor de Hitchcock-films waren enorm van invloed op mijn jeugd. taxichauffeur, Fahrenheit 451beheren en Duizeligheid kom vaak op in mijn muzikale geheugen. Hermann's gebruik van zijn behendige repetitieve blokken en zijn onorthodoxe ensembles en orkestraties zijn eindeloos inspirerend. Er is ook een vibe aan zijn muziek die 'oud' zegt Hollywood'op een manier die niemand anders voor mij doet en soms probeer ik daar wat van op te nemen Bosch als onderdeel van het gronden van ons in de Los Angeles/Hollywood milieu.

"John Barry scoorde mijn jeugd. Ik heb James Bond als kind verafgood en ik heb die films honderden keren bekeken. Zoveel als ik hou van zijn snaar schrijven wat me echt kreeg was zijn houtblazers en vibes texturen. Een van mijn favoriete bewegingen was de manier waarop hij je meteen in een totaal andere wereld kon laten vallen, of je nu plotseling onder water ging, in een donker steegje, of in zwaartekracht.

"Ik denk dat er bij filmcomponisten een soort Beatles vs. Stones-ding is met John Williams en Jerry Goldsmith. Ik ben altijd stevig op Team Goldsmith geweest. Chinatown was een groot deel van onze eerste discussie over Bosch en ik ben er nooit echt overheen gekomen. Op mijn eigen manier probeer ik iets van die invloed in de instrumentatie, sferen en andere kleine details te verwerken. Chinatown had oorspronkelijk een periode correcte score en iedereen haatte het. Goldsmith kwam binnen met een brutaal snelle rescore en deed iets zo gewaagd en onconventioneel. Ik probeer die les bij me te houden wanneer ik ga zitten om te schrijven.

"Een andere componist die een grote invloed op me had, waarvan ik denk dat die in de Bosch muziek is Toru Takemitsu. Zijn combinatie van 'ruige en soepele' muzikale elementen en de vermenging van de muziek met de omgevingsgeluiden zijn lessen die ik vaak gebruik op de show. Kijkend naar zijn films word ik nog steeds gehypnotiseerd door de webben die hij door de verhaalbogen weeft. Zijn combinatie van de Franse impressionistische invloed met de traditionele Japanse muziek is volkomen onweerstaanbaar voor mij. Ook de plaatsing van zijn muziek, de ingangen en uitgangen zijn net zo verbluffend als de muziek zelf. "

Ik vertelde Voccia ook dat ik onder de indruk was van zijn gebruik van de opnamen van andere artiesten Bosch. Een beetje muzikale begeleiding waarvan ik dacht dat het bijzonder aangrijpend was, was in het begin van de aflevering "Blood Under the Bridge" (seizoen 3, aflevering 5), toen twee politiedetectives een vrouw bezochten om haar te vertellen dat haar zoon vermoord werd gevonden. De scène werd vergezeld door de melancholische opname van 'Going Home' door Charlie Haden. Ik vroeg Voccia hoe hij beslist waar en wanneer bestaande opnamen in zijn scores moeten worden gebruikt. "Dat is 100% Michael Connelly," antwoordde hij. "Hij heeft een diepe liefde en kennis van jazzmuziek. Hij maakte zelfs een documentaire film over saxofonist Frank Morgan genaamd Sound of Redemption. Michael Connelly weet wie op welke jazzalbums heeft gespeeld op de manier waarop bosharige kinderen in oude films honkbalstatistieken kennen. Veel van de muziekkeuzes in de serie komen eigenlijk rechtstreeks uit zijn boeken. Harry Bosch is een grote jazzliefhebber en er zijn frequente verwijzingen naar specifieke delen van bepaalde nummers in de boeken.

"Het is een van mijn favoriete delen van de show. Ik ben zo dankbaar dat we de echte records kunnen gebruiken. Het creëert een sfeer die zo warm en majestueus en complex is. Het drukt Harry Bosch zo perfect uit en creëert zo veel diepgang in zijn karakter en de show in het algemeen. Het helpt me ook echt op koers te blijven als een contrapunt van de muziek die ik maak. In hetzelfde frame zitten als de titanen is opwindend. Soms bel ik mijn broer, die ook een muzikant is, en zeg ik: "Wat ben ik aan het doen? Oh niets ... gewoon een signaal schrijven dat uit sommigen komt Coltrane! "

Voccia ging in detail over de mechanica van het opnemen van zijn muziek. "Op Bosch en op de meeste van mijn scores speel ik alle instrumenten zelf behalve de trompetonderdelen, "legde hij uit. "De werkelijke mix van echt opgenomen instrumenten naar virtueel gaat over 60 / 40. Ik doe ook alle engineering en mixen. Ik hou van muziek spelen en ben gek op techniek.

"Voor monitors gebruik ik PMC IB1s, Genelec 1030s en enkele piepkleine Auratone-luidsprekers. Vrijwel alles wordt opgenomen via een paar BAE 1084-voorversterkers met de Bootsy Mod in twee UA Apollo-interfaces. Een van de Apollos is voor opname en de andere is ingesteld als een patchbay voor mijn verzameling buitenboordse signaalprocessors van de late 70s en mid 80s. Ik heb een Korg SDD-3000, een Roland RE-201 Space Echo, een Lexicon PCM60, 70 & 80 en een Eventide H3000 die is opgezet als aux-send van Digital Performer. Het geheime wapen is echter een Lexicon Prime Time 93 van 1979. Ik gebruik het om allerlei prachtige texturen en samples te maken met zijn maar liefst 256ms van vertragingsgeheugen. Voor mij is dit het meest muzikale stuk buitenboord signaalverwerkingsapparatuur ooit ontworpen. Het is meer een instrument dan een vertraging.

"Ik geniet echt van engineering, dus in de loop der jaren heb ik allerlei voorversterkers, compressoren, EQ's en vreemde microfoons voor microfoons verzameld. Voor mij is de kleur van het geluid vaak meer emotioneel dan de eigenlijke noten. Als ik niet het juiste geluid heb, zal geen van de noten goed aanvoelen, maar met de juiste toon springen de tonen gewoon naar je uit en begint de muziek zichzelf te schrijven. Ik heb ook een milde 'out of control' modulaire synth-situatie die ik soms gebruik als een geluidsbron met zijn eigen verschillende VCO's, maar meestal als een extern signaalverwerkingsgebied. Het is heel leuk. Modulaire synths zijn voor mij pure ideeëngeneratoren en we bevinden ons echt in een gouden tijdperk met zoveel briljante ontwerpers die nieuwe modules creëren. Het wordt creatief opgeladen om een ​​tijdje van het computerscherm weg te draaien en verdwaald te raken in die oerintuïtieve chaos.

"Ik vind het ideaal om zoveel mogelijk tijd aan het begin van elk project door te brengen met het verzamelen van geluiden en texturen die in de partituur kunnen worden gebruikt. Ik ben altijd op zoek naar dat kenmerkende geluid. Soms is het een signaalketen die 'de stemming' creëert, soms is het een nieuw virtueel instrument dat ik in Reaktor heb gemaakt of een reeks voorinstellingen die ik in een synthesizer heb gemaakt. Soms is het een 15-snarige luit uit Egypte. Ik werd zojuist op eBay opgenomen met precies de juiste microfoon. "

-------------------------------------------------- --------

In het eerste artikel in deze serie noemde regisseur Laura Belsey de '' geweldige '' geluidsafdeling van de serie voor lof wanneer ze het hadden over locatieopnamen. "Ik was verbaasd over hoe goed het geluid uiteindelijk was om te bedenken hoe ongelooflijk luidruchtig sommige van onze locaties waren," zei ze.

Een belangrijk lid van die afdeling is soundmixer Scott Harber, CSA, die nader ingaat op de problemen waar Belsey naar verwees. "Een schone dialoog op drukke straten en in de wereld in het algemeen is een taak die we vaak proberen op te lossen Bosch, "Vertelde hij me. "Zoals alle producties die op locatie fotograferen, proberen we te controleren wat redelijk is en om post-productie duidelijke solide dialoogtracks te geven die helpen om de woorden en het verhaal te telegraferen. We doen dit met externe middelen zoals verkeersleiding en liberaal gebruik van draadloze microfoons. Bovendien is het hebben van de medewerking van de camera-afdeling van groot belang, dus we kunnen de impuls afwenden om tegelijkertijd brede en strakke lenzen te fotograferen. Dit voorkomt het veelgehoorde probleem om een ​​breed shot te zien terwijl je de lavalier van een strakke, dichtgeknepen acteur hoort die tegengesteld is aan wat je ziet. Zonder de hulp van de directeuren fotografie van de show, zou dit op geen enkel niveau mogelijk zijn en begrijpen Patrick Cady en Michael McDonough de totaliteit en het doel om het verhaal in concert te vertellen.

"De kern van het systeem bestaat tegenwoordig uit de ongeëvenaarde Aaton Cantar X3-recorder die het proces zeer wendbaar, robuust en geluidloos compromisloos heeft gemaakt. Het geluid en de versterkingsstructuur hebben me toegestaan ​​om agressiever en heter te mixen dan in het verleden, die post graag ziet en hoort. Ik ben ook dol op de geïntegreerde metagegevensketen en op de extreem flexibele manier waarop het hele systeem kan worden gebouwd. We gebruiken draadloze Lectrosonics-systemen voor zowel bomen als acteurs die we bedraden met DPA 4071- of 6061-microfoons. De DPA's kunnen goed worden gecombineerd met onze microfoon en rig in alle verschillende kasten die we tegenkomen. Op de giekpalen hebben we de neiging om Sennheiser MKH 50s, Schoeps CMIT's of Sanken CS3e's te gebruiken voor meer trekkracht afhankelijk van de behoefte. "

-------------------------------------------------- --------

fans van Bosch zal blij zijn te weten dat de serie al is vernieuwd voor een zesde seizoen. In een interview met de Tampa Bay Times in april, Connelly onthulde dat het volgende seizoen gebaseerd zal zijn op zijn 2007-roman The Overlook, maar, voegde hij eraan toe, "met enkele updates. Het was gebaseerd op terrorisme; nu gaat het om binnenlands terrorisme. "Er zullen ook enkele elementen uit Connelly's meest recente Bosch-roman zijn Dark Sacred Night, wat duidt op een directe voortzetting van de verhaallijn die werd vastgesteld aan het einde van seizoen vijf waarin Harry de cold case-moord op de tienerdochter van Elizabeth Clayton (Jamie Anne Allman) ging onderzoeken, een drugsverslaafde die hij tegenkwam toen hij undercover ging om een ​​illegale opioïde racket. Ik ben er zeker van dat ik spreek voor alle fans van Harry Bosch (en Michael Connelly) wanneer ik zeg dat ik met spanning uitkijk naar dat zesde (en hopelijk niet laatste) seizoen.

Deel 1 van deze serie is te zien hier en deel 2 hier. Ik wil Allie Lee, Lead of Publicity bij Amazon Prime Video, bedanken voor haar onschatbare hulp bij het mogelijk maken van deze reeks artikelen.


Waarschuw me
Doug Krentzlin

Doug Krentzlin

auteur at Broadcast Beat
Doug Krentzlin is een acteur, schrijver en film- en tv-historicus die in Silver Spring, MD woont met zijn katten Panther en Miss Kitty.
Doug Krentzlin

Laatste berichten van Doug Krentzlin (bekijk alle)